Verschillende telecom providers in Nederland

In Nederland heb je een aantal verschillende mobiele telefoon providers. Er is een groep die zelf zendmasten en een netwerk heeft. In die groep valt KPN, T-Mobile en Vodafone. De andere groep bestaat uit serviceproviders. Zij hebben geen netwerk, ze kopen minuten in op andere netwerken. Die verkopen ze weer door aan de klanten.

De netwerken Vodafone, KPN en T-Mobile hebben eigen zendmasten geplaatst. Een gedeelte van hun inkomen halen ze uit het faciliteren van gesprekken op de GSM masten van andere providers. Die betalen een klein bedrag aan de host van het gesprek.

KPN is de meest bekende Nederlandse provider. Deze heeft veel klanten ook voor Simonly, waarbij alleen voor de belminuten en eventueel de databundel betaald wordt. Dit netwerk komt ook als beste uit de bus tijdens onderzoeken naar de dekking. Het bedrijf KPN heeft ervoor gekozen haar diensten op te splitsen.

Zo is ze HI begonnen om de jongere generatie aan zich te binden. De HI abonnementen kenmerken zich door studenten korting te geven, goedkope databundels en aparte bundels voor sms’jes. Een variant van data versturen die erg populair is onder jongeren.

online met mobielNaast HI heeft KPN sinds kort een nieuwe divisie, namelijk MTV Mobile. Ook deze provider richt zich helemaal op jongeren. Bij een MTV mobile abonnement zit standaard een online bundel. Je kunt onbeperkt surfen en downloaden. De trend onder jongeren is steeds meer online te doen in plaats van te bellen of te sms-en.

De service providers, zonder eigen zendmasten zijn talrijk. Een van de meest bekende waren Telfort en Orange. Die zijn allebei overgenomen. Orange is gefuseerd met T-Mobile en Telfort is opgeslokt door KPN. Telfort bestaat overigens nog steeds onder de vlag van KPN profileren zij zich als prijsvechter.